Het vliegend Hert

Een van de mysterieuze dieren in ons land, het vliegend hert, leeft in oude houtwallen en hakhout percelen. Dit dier, de grootste kever van Europa, is samen met deze oude houtwallen en hakhoutpercelen zeldzaam geworden. In Nederland komt hij nog maar op een paar plekken voor.

Mannetje van het vliegend hert

Mannetje van het vliegend hert

Hoewel hij door zijn grote kaken erg goed opvalt heeft dit dier een mysterieuze levenswijze. Het vliegend hert legt zijn eitjes in de oude stobben van vooral eikenhout. De larven voeden zich met vermolmd hout. Vergeleken met veel andere hout etende kevers heeft deze soort een voorkeur voor de ondergrondse delen. Rond de wortels kunnen ze met vele bij elkaar zitten. Voor wilde zwijnen zijn ze dan ook een waar feestmaal zodra ze een nest van larven hebben gevonden. De dieren zijn pas na 5 tot 8 jaar volgroeid. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de schrale voedselbron die het hout vormt. Dit is ook de reden dat de grote van de dieren erg kan variëren. Van maximaal 9 centimeter tot minimaal drie. De Broedbomen, zoals de stobben worden genoemd waarin de eitjes worden afgelegd, moeten aan speciale eisen voldoen. Ze moeten groot genoeg en grotendeels vermolmd zijn en een juist microklimaat hebben.

Zodra de larven groot genoeg zijn, verlaten zij het hout en graven ze een hol op ongeveer 20 centimeter diepte in de grond. Daar verpoppen ze tot een cocon. Deze cocon kan net zo groot worden als een heel kippenei! Aan het begin van de herfst ontpoppen ze zich tot een volwassen dier. In winter blijven ze nog in hun cocon tot in het voorjaar. De volwassen kevers verschijnen in juni en juli en zijn te zien tot in augustus. Na zo’n 8 jaar onder de grond en in de stobbe geleefd te hebben leeft het mannetje ongeveer een maand als volwassen dier boven de grond. Het vrouwtje is in volwassenstadium zelfs korter actief!

De mannetjes vechten met hun grote kaken, die uitsteken als een gewei, om de vrouwtjes. Tijdens deze strijd proberen de mannetjes elkaar vast te pakken en op te tillen om daarna de tegenstander van de tak of boom te gooien.

Het vliegend hert is een soort die gebaat is bij oude eikenstobben met deels rottend hout. In het verleden werden deze veel opgeruimd. Tegenwoordig worden ze beschermd en laten natuurbeheerders meer dood/rottend hout staan in de bossen en onze cultuurlandschappen. Door zijn mysterieuze levensstijl onder de grond valt het vliegend hert in het grootste gedeelte van zijn leven niet op. Zo’n stobbe lijkt in die acht jaar dan ook geen waarde te hebben. Maar schijn bedriegt. Het laten staan van een stobbe is dan ook de moeite waard en een must voor dit grote insect. Daarnaast kun je na gaan dat een populatie van vliegende herten de kwaliteit van het bos weergeeft. Het vliegend hert is een belangrijke schakel in het verteringsproces van het dode hardhout en geeft de voedingsstoffen en de mineralen terug aan de bodem. Vanuit de voedingsstoffen en de mineralen kunnen dan weer nieuwe planten ontstaan. Waarna de cirkel rond is.

 

Bron afbeelding: http://www.wildplukker.nl/?p=358

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s